Sağlık Bakanlığı’nca Gereksiz ve Yanlış Antibiyotik Kullanımının azaltılması amacıyla 'Akılcı Antibiyotik Kullanımı Medya Kampanyası' başlatılmıştır.
Gereksiz kullanıldığında ya da doktor tarafından önerilen doz ve süreye uyulmadığında hastalıklar üzerinde etki göstermeyen, dirence neden olan antibiyotik kullanım sıklığının azaltılması için Türkiye'de başlatılan çalışmalar sürüyor.
Bakanlık verilerine göre antibiyotik kullanım sıklığı yüksek olan Türkiye'de, farkındalığın artırılmasıyla kullanım oranlarında azalma görülmeye başlandı. Özellikle son 5 yılda farkındalık açısından ciddi aşamalar kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Akılcı Antibiyotik Kullanımı Medya Kampanyası” kapsamında Akılcı ilaç kullanımında farkındalık oluşturmak amacıyla Mardin İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığına bağlı Sağlığın Geliştirilmesi Birimi tarafından organize edilen Antibiyotiğin Yanlış ve Gereksiz Kullanımına karşı toplumda bilgi ve farkındalığın arttırılması amacı ile medya planlaması oluşturulmuştur.Bu kapsamda Müdürlüğümüz tarafından 26/01/2018 – 30/04/2018 tarihleri arasında başlatılan "Akılcı Antibiyotik Kullanımı Medya Kampanyası" kapsamında kamu spotları, billboardlar için görseller hazırlandı, vatandaşların rahatça görebileceği hastane, eczane gibi sağlık tesislerine afiş asıldı, el ilanları dağıtıldı. Gerekli tüm afiş ve diğer aktivite metaryellerinin basımı yapıldı, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığımıza 6.000 adet el ilanı, sağlık tesislerimize asılmak üzere 500 adet afiş dağıtımı yapılmış ve gerekli yazışmalarla kampanya hakkında bilgi verildi, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımıza 4.000 adet el ilanı, sağlık tesislerimize asılmak üzere 700 adet afiş dağıtımı yapıldı, Sağlık Hizmetleri Başkanlığına bağlı Özel Ağız ve Diş Sağlığı Birimimize 200 adet afiş, özel teşhis ve tedavi merkezleri birimimize 200 adet afiş ve eczanelerimize dağıtılıp asılmak üzere 1000 adet afiş dağıtımı yapıldı, Sağlık Müdürlüğü resmi web sitesinde kampanya ile ilgili ilanlar yapılmış, kamu spotu ve sosyal medya üzerinden gerekli bildirimler yapılmıştır. Kampanya süresi boyunca sağlıklı yaşam aracında ve 2 büyük AVM‘de stand açılmıştır.
Bu afişlerin sağlık tesisi (Kamu Ve Özel Hastane, TSM, Aile Sağlığı Merkezi v.b.) ve eczanelerde 3 ay boyunca yayımlanması sağlanacaktır. Kampanya süresi boyunca saha denetimlerine çıkılacaktır.
Kolaycı bir şekilde talep edilen, o anlık rahatlatıcı kalemlerin yazılmasının yarın tedavisi mümkün olmayacak ağır sorunların alt yapısına damla damla katkı vereceğine dikkati çeken İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Saffet YAVUZ, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘’Antibiyotik bugün için önceliğimiz ve topluma ciddi bedeller ödetiyor. Bu ekonomik bedel değil. Ekonomik bedelin her halükarda telafisi bulunur ama sağlıkla ilgili ödettiği bedellerin telafisi çok zor, hatta bazen imkansız. O nedenle biz duyarlılığımızı merkeze alarak, toplumda farkındalık oluşturabiliriz. Akılcı ilaç kullanımı tüm ilaçları kapsayan bir terim olsa da ülkemizde ve dünyada hedeflenen ilk grubu antibiyotikler oluşturmaktadır. Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de özellikle antibiyotiklerin doğru kullanımı ile ilgili eğitim, tanıtım, izleme ve değerlendirme faaliyetleri İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Akılcı İlaç Kullanımı İl Temsilciliği tarafından yürütülmektedir. ‘’dedi.