Kızıltepe’de Köy Köy Leptospiroz Eğitimi Uygulandı
Leptospiroz; Weil hastalığı, domuz çobanı hastalığı, pirinç tarlası hastalığı, bataklık ateşi olarak da bilinen, leptospira cinsi bakterilerin oluşturduğu bir hastalıktır. Leptospiroz en çok yaz sonu, ilkbahar başında görülür. Salgınlar, sel baskını gibi çevresel değişiklikler sonrasında kemiricilerin şehirlere yönelmesi sonucu hastalık artabilir.
‘Sağlıklı Türkiye Yüzyılı’ şiarıyla, Kızıltepe İlçe Sağlık Müdürlüğü, ilçede yaşanabilecek leptospiroz salgınına karşı halkı bilinçlendirmeye yönelik önemli bir adım attı. Kızıltepe İlçe Sağlık Müdürlüğümüzde görev yapan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ezgi TÜRK tarafından planlanıp, kurmuş olduğu ekip ile sahada birebir uygulanan eğitimler, köylerde geniş katılımla gerçekleşti.
Kırsal bölgelerde halk sağlığını tehdit eden önemli bir zoonotik (hayvan kaynaklı) ve önlenebilir hastalık olan Leptospiroz hastalığı ile ilgili farkındalık düzeyini artırmayı hedefleyen bu eğitimler, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan, sulamacı olarak çalışan vatandaşları hedef aldı. Eğitimlerde, hastalığın bulaşma yolları, belirtileri, korunma yöntemleri ve erken tanının önemi detaylı şekilde anlatıldı.
Eğitimlerin ardından konuşan Halk Sağlığı Uzmanı, “Leptospiroz hastalığı Kızıltepe ilçemizde halk sağlığı açısından ciddi riskler doğurabilecek bir durum. Bu nedenle hastalık henüz görülmeden önlem almak, korunma yollarını halka anlatmak kritik öneme sahip. Biz bu çalışmayı sadece bir eğitim faaliyeti olarak değil, toplum sağlığını güçlendirme yatırımı olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Köy meydanlarında ve taziye evlerinin bahçelerinde düzenlenen eğitimlere yoğun ilgi gösterildi. İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, bilgilendirici broşürler ve koruyucu ekipmanlar (eldiven ve çizme) dağıtarak köy halkının hastalıktan korumayı amaçladı. Dikkat edilmesi gereken noktaları görsel materyallerle destekleyerek vatandaşları bilgilendirdi.
Eğitimlerde ayrıca, su ve gıda hijyenine dikkat edilmesi, fare ve kemirgen kontrolünün sağlanması ve birikinti sularla temasın önlenmesi, önlenemiyorsa kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması gibi pratik öneriler paylaşıldı.
Kızıltepe İlçe Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Ömer Faruk YILDIRIM, “Kızıltepe’de halk sağlığı bizim en öncelikli meselemiz. Halkımızın sağlığını tehdit edebilecek durumlarda sadece tedaviyle değil, hastalık hiç ortaya çıkmadan engelleyecek önleyici çalışmalar ile sahadayız. Bu tür eğitim çalışmalarımızı arttırılacak ve sürdürülebilir hale getirilecek, ilerleyen süreçte diğer bulaşıcı hastalıkları da kapsayacak şekilde genişletilecek.Bilinçli toplum, sağlıklı gelecek demektir” dedi.
Kızıltepe’de başlatılan bu örnek çalışma, yerelde sağlık okuryazarlığını artırmayı, hastalıkların önlenmesinde toplumsal farkındalığı artırmayı ve sağlık hizmetlerini halkın ayağına götürmeyi hedefleyen yaklaşımıyla takdir topladı.
Kızıltepe halkının sağlığını korumak için köylerde başlayan bu eğitim seferberliği, ilçede halk sağlığı bilincinin güçlenmesine katkı sağlayacaktır.