Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Yine Bir İlk!
Mardin'de 21 yaşındaki hastaya Artroskopik (kapalı) ön çapraz bağ Primer tamir (direkt onarım) operasyonu yapıldı.
Mardin'de spor yaralanması sonrası ön çapraz bağı hasar gören 21 yaşındaki hasta ameliyatla sağlığına kavuştu. 21 yaşındaki Ercan ERSOY, dizde güvensizlik ve boşa düşme hissiyle Mersin'den Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanemize başvurdu. Burada gerekli tetkikleri ve değerlendirmeleri yapılan ERSOY'un ameliyatına karar verildi.
Artroskopik (kapalı) ön çapraz bağ Primer tamir (direkt onarım) tekniğiyle ameliyatı yapılan ERSOY, sağlığına kavuştu. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan ve Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Op. Dr. İlhami ŞAHİN, hastanın kendilerine bir spor yaralanması sonrası dizde boşa düşme ve güvensizlik hissiyle başvurduğunu söyledi.
Yapılan tetkik ve değerlendirmenin ardından hastayı Artroskopik ön çapraz bağ Primer Tamir (direkt onarım) tekniğiyle ameliyat etmeye karar verdiklerini ifade eden ŞAHİN, "Bu ameliyat tekniği yakın zamanda bulunan bir teknik aslında çok da eski bir teknik değil. Daha önce çapraz bağ yırtıldığında rekonsrüktüf olarak onarılan hastanın kendi dizinden donör (verici) sahalardan yeden tendom (kirişler) alınarak kemikler oyulup Ortopedik birçok malzeme kullanılarak yapılan ameliyat sonrası yüksek ağrıya neden olabilen, ön çapraz bağın doğal yapısının korunmadığı verici saha kötü sonuçları, problemleri (ek yara izi, estetik kayıp, enfeksiyon) ve kötü diz ağrılarını beraberinde getiriyordu. Ancak bu teknikte kendi bağıyla daha ekonomik, daha az ağrılı, donör saha problemi olmayan, derin duyu kaybı olmayan bir teknik uyguluyoruz. Antroskopik pirimar acl onarımı diye geçiyor." ifadelerini kullandı.
ŞAHİN, şunları kaydetti:
"Ameliyat artroskopik dediğimiz kamera ya da halk arasında lazer tekniği dediğimiz basit bir ip tekniğiyle yırtılan güdüğü dikmek üzere bunun bir kaç tipi olmakla beraber femoral yapışma yeri kısmında olan kopmaları ve onarılabilecek güdüğü olan ön çapraz bağlarda iyi sonuç aldığımız kanaatindeyiz. Erken dönemde ve eğer bu güdük besleniyorsa çoğu zaman uygun bir dokuya yapışarak beslenir tarzda bulunuyor. Onu yapıştığı yere basit bir vidalı iple dikiyoruz. Çok daha hızlı iyileşiyor. Derin duyu kaybı olmuyor. Yara problemleri olmuyor. Ek bir yarası olmuyor. Basit 3 tane delikten bu işlemi hallediyoruz. Daha az ağrısı oluyor hastanın, rehabilitasyon daha hızlı oluyor, özgüveni daha fazla oluyor. Özellikle derin duyu kaybı olmuyor bunun üzerinde durmak isterim."
Ameliyat sonrası hastanın rehabilitasyon programı sayesinde spora erken dönüş fırsatı olduğuna değinen Şahin, iyi bir rehabilitasyon süreciyle hastanın ağrısız bir dönem geçirdiğini kaydetti.
ŞAHİN, uygulanan ameliyat tekniğinin Türkiye'de birkaç merkezde çok nadir uygulandığını, henüz yeni gelişen bir teknik olduğunu ve Mardin'de ilk defa yapıldığını da sözlerine ekledi. Ayrıca ekip arkadaşım Op. Dr. Fırat BİLGİN, ARADER’e (Antroskopi Araştırma Derneği) ve saygıdeğer Hocam Prof. Dr. Ulunay KANATLI’ya teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
21 yaşındaki Ercan ERSOY, spor yaralanması sonrası dizinde boşa düşme ve güvensizlik hissiyle Mersin'den memleketi Mardin'de Eğitim ve Araştırma Hastanemize başvurduğunu söyledi.
Ameliyatın başarılı geçtiğini ve şu anda ağrısının bulunmadığını kaydeden ERSOY, Op. Dr. İlhami ŞAHİN'e teşekkür etti.
Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Enes ÇELİK de Hastanemizde daha kaliteli ve daha özellikli cerrahi işlemler yapılmaya başlandığının altını çizdi. Hem bölgede hem de Mardin dışına olacak sağlık hizmeti ihtiyaçlarının azaltılması ve sevk oranını düşürmeyi planladıklarını belirten ÇELİK, bu imkânları kendilerine sağlayan İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Saffet YAVUZ'a teşekkür etti.