Bel ve kasık damarlarında ardışık anevrizma tespit edilen hasta, bölgede ilk kez kapalı yöntemle tedavi edildi
Mardin'de bel ve kasık bölgesindeki damarlarda anevrizma (kan damarlarının duvarlarındaki zayıflama sonucu bir balon gibi genişlemesi) tespit edilen 74 yaşındaki hasta kapalı yöntemle tedavi edildi.
Kızıltepe ilçesinde yaşayan Mehmet Selim ASLAN, karın ağrısı, yürüme güçlüğü gibi şikayetlerle Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanemize başvurdu.
Kardiyoloji Polikliniğinde yapılan tetkiklerde ASLAN'ın belindeki damarda 7,8 santimetre, kasık damarında 4,5 santimetre, bacak damarında ise 1,4 santimetre ardışık anevrizma tespit edildi. Anevrizma keseleri içinde kan pıhtısı oluşması nedeniyle tedavi edilmediği takdirde akut bacak damarı tıkanıklığı veya anevrizma rüptürü (kan damarında oluşan şişkinliğin yırtılması, kanaması) meydana gelebilecek hastanın kapalı yöntemle tedavisine karar verildi.
Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanemizde Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda Doç. Dr. Serhat GÜNLÜ, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Orhan TARHAN ve Anesteziyolojiden Uzm. Dr. Mehmet Ali TURGUT tarafından kapalı yöntemle gerçekleştirilen operasyonla hastanın genişleyen damarlarına stent takıldı.
Başarılı geçen işlemin ardından hasta servise alındı.
Mehmet Selim ASLAN, sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirterek, "Kendimi çok iyi hissediyorum. Doktorlarımız gerçekten çok başarılı. Beni ölümden kurtardılar. Herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.
"Bu Müdahaleye İlk Kez Hastanemizde Yaptık"
Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Enes ÇELİK, hastanın sağlığına kavuşmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.
ÇELİK, şöyle dedi:
"Hastaya bölgede ilk kez uygulanan bir yöntemle müdahale edildi. Tıp Fakültesi ile afiliye (kurumlar arası iş birliği) olan hastanemizde bölgede yapılmayan işlemleri de yaparak hizmet kalitemizi artırmayı hedefliyoruz. Bu sayede hastalarımızın Mardin dışına sevk oranını da azaltarak yaşadıkları illerde tedavi olmalarına gayret gösteriyoruz."
Doç. Dr. Serhat GÜNLÜ de hastaya uyguladıkları tetkiklerde bel ve kasık bölgesinden bacaklara doğru ilerleyen "dev anevrizma" tespit ettiklerini belirtti.
GÜNLÜ, şunları söyledi:
"Mehmet Selim Aslan (74 yaş), alt karın ağrısı, bacaklarda zayıflama ve yürümede zorluk şikayeti ile hastanemizin kardiyoloji polikliniğine başvurdu. Tetkikler sonucunda belde 78mm, kasıkta 45 mm ve bacakta 14 mm ardışık dev anevrizmalar ( isolated iliac aneurysm type 3 and common femoral artery fusiform aneurysm) tespit edildi. Anevrizma keseleri içinde kan pıhtıları mevcuttu. Tedavi edilmediği takdirde akut bacak damarı tıkanıklığı veya anevrizma rüptürü ile sonuçlanacak hasta için acil müdahale kararı alındı. Endovasküler girişim sırasında her iki kasık bölgesinde bulunan anevrizmanın (common femoral artery fusiform aneurysm) yırtılma durumu göz önüne alınarak konsey oluşturulup ekipçe müdahale kararı verildi. Mardin Artuklu üniversitesi kardiyoloji anabilim dalından Doç. Dr. Serhat GÜNLÜ, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi kalp damar cerrahiden Opr. Dr. Orhan TARHAN ve Anesteziyolojiden Uzm. Dr. Mehmet Ali TURGUT hocalarımızın planlı yaklaşımıyla bölgede ilk defa uygulanan periferik macro metalik koiller, vasküler dev tıkayıcı ile kasık bölgesi ardından hasta için özel yapılan revers tapered greft stent ile bel bölgesindeki dev anevrizmalar başarılı bir şekilde kapatıldı."