''Kurban Bayramı'nda Dengeli Beslenmeye Dikkat!''
Müdürlüğümüzde Diyetisyen olarak görev yapan Meltem TİFUR, Kurban Bayramı öncesi halkımıza sağlıklı beslenme konusunda öneri ve uyarılarda bulundu. TİFUR, bayram sabahında öncelik yapılması gerekenler arasında kahvaltı öğününün yapılması gerektiğini belirterek: ‘Kurban Bayramı’nda güne sağlıklı bir kahvaltı yaparak başlamalıyız. Örneğin: haşlanmış yumurta, peynir, zeytin, mevsim sebze yeşillikleri ve tam tahıllı ekmek. Bu bizim bir sonraki öğünde daha fazla yemek yememizi engeller.’ dedi.
TİFUR : ‘Kurban Bayramı, aile ziyaretlerinin bol olduğu, yöresel etli ve yağlı yemeklerin bol olduğu, şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerleme gibi ikramların bol olduğu günlerdir. Bu kısa süre içinde yemek tüketme miktarımız ve alışkanlıklarımız değiştiği için hem tartıda şaşırtıcı kilo alımları hem de hazımsızlık, mide yanması ve şişkinliği gibi sağlık sorunları ile karşılaşıyoruz.’ diyerek devam etti.
“Kesilen kurban eti ölüm katılığı geçtikten sonra tüketilmelidir”
Kesilen kurban etlerinin doğru muhafaza ve tüketimi hakkında bilgi veren TİFUR: ‘Kesilen kurban eti en az bir gün dinlendirilip ölüm katılığı geçtikten sonra tüketilmelidir. Etler kızartma veya kavurma gibi yemeğin yağ miktarını arttıracak ve aşırı ısıl işlem görmeden kaynaklı kanserojen maddelerin oluşumuna sebep verecek pişirme yöntemlerinden ziyade haşlama, fırınlama, ızgaralama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Ana öğünlerde besin çeşitliliği sağlanmalı ve her ana öğün yeterli ve dengeli olmalıdır. Örneğin: Etli yemekler, lif yönünden zengin bol salata, zeytinyağlı sebze yemeği ve ayran ile tüketilmesi tercih edilmelidir.’ şeklinde ifade etti.
TİFUR, bayramda çokça tüketilen tatlılarda aşırıya kaçınılmaması gerektiğine vurgu yaparak: ‘Bayram ziyaretlerimizde şerbetli tatlılar, çikolata ve şeker tüketimine dikkat edilmelidir. Genellikle her ziyarette bu tarz ikramlar olacağı için tüketim miktarını aşmamalıyız. Aksi takdirde midede yanma, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikâyetler ortaya çıkar. Tatlı tercihlerimiz sütlü-meyveli tatlılar, yaş veya kuru meyveler ve kuruyemişlerden yana olmalıdır.’ dedi.
“Sabah-akşam havanın serin olduğu saatlerde 30-45 dakika kadar yürüyüşlerimizi yapmalıyız”
Hem Kurban Bayramı’nda hem de diğer sıcak havalarda sıvı tüketimine ve günlük spor aktivitesine karşı uyarı ve tavsiyelerde bulunan TİFUR: ‘Kurban Bayramı yaz sıcaklarına denk geldiği için her gün 2-2,5 litre su tüketimine özen göstermeliyiz. Kafein içeriği yüksek olan çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı ve şekerli gazlı içeceklerden uzak durmalıyız. Tercihimiz ayran, kefir, bitki çayları, düşük sodyum içerikli maden suları ve şeker ilavesiz meyveli içecekler olmalıdır. Bayramda fiziksel olarak aktif olmayı unutmamamız lazım. Fazla tüketilen yiyeceklerle beraber alınan fazla kalorileri dengeleyip kilo alımını engellemek için sabah ve akşam havanın serin olduğu saatlerde 30-45 dakika kadar yürüyüşlerimizi yapmalıyız.’ şeklinde kaydetti.