9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ
Tütün, önemli bir halk sağlığı sorunu ve dünyadaki tek önlenebilir hastalık ve ölüm nedenidir. Son araştırmalar, sigaraya bağlı ölüm oranının yılda 7,2 milyon yaşama çıktığını ve AIDS, sıtma ve tüberkülozun toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açtığını gösteriyor. Dünya çapında, DSÖ Avrupa Bölgesi, kadınlar arasında en yüksek sigara içme yaygınlık oranlarından biri (% 19) dahil olmak üzere yetişkinler arasında (% 28) en yüksek tütün içme prevalansına sahiptir Tütün kullanımı veya tütün içmeye maruz kalmanın yaşam boyu sağlık üzerinde olumsuz etkileri vardır.
• Fetal gelişim sırasında tütün, ölü doğum oranlarını ve seçilmiş konjenital malformasyonları artırabilir.
• Bebeklik döneminde ani bebek ölümü sendromuna neden olabilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde tütün, solunum yolu hastalıklarından sakatlığa neden olabilir.
• Bununla birlikte, tütün kullanımının olumsuz etkisi özellikle 30 yaşından itibaren görünür hale gelir. Nispeten genç orta yaşlı yetişkinlerde, artan kardiyovasküler hastalık oranlarını içerebilir.
• Hayatın ilerleyen dönemlerinde tütün, daha yüksek kanser oranlarına (özellikle akciğer kanseri) ve solunum sistemi hastalıklarıyla ilişkili daha yüksek ölüm oranlarına yol açar.
Tütün genellikle kanserler, kalp ve solunum yolu hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklarla (BOH) ilişkilendirilse de tütün aynı zamanda bulaşıcı hastalıklardan ölümlerde önemli bir faktördür. Örneğin tüberküloz, tütün kullanımıyla aktive olana kadar bazen gizli veya uykuda olabilir. Trakea, bronş ve akciğer kanserinin neden olduğu ölümlerin % 85'i tütüne, iskemik kalp hastalığından kaynaklanan ölümlerin% 16'sı tütüne atfedilir. Bulaşıcı hastalıklar için, tüberküloz ölümlerinin % 26'sı tütüne atfedilirken, tüm alt solunum yolu enfeksiyonu ölümlerinin% 24'ü tütüne atfedilir. Yukarıda belirtilen hastalıkların nedeni olan tütün bağımlılığı ile mücadele kapsamında Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılından bu yana 9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Sigara bağımlısı vatandaşlarımız, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü önemli bir başlangıç vesilesi. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalarınız çok değerli. Bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulmak için siz de kendiniz bir adım atın, biz sağlık çalışanları olarak size destek olalım, sizi Sigara Bırakma Polikliniklerimize bekliyoruz.
Sigara bağımlılığı ile mücadelede yalnız değilsiniz!