Mardin’de İlk Defa Mardin Eğitim Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kiliniğinde Endoskopik Ultrasonografi (EUS) İşlemi Yapılmaya Başlandı
08 Şubat 2024

Mardin’de İlk Defa Mardin Eğitim Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kiliniğinde Endoskopik Ultrasonografi (EUS) İşlemi Yapılmaya Başlandı

Başarılı endoskopik işlemlerine her geçen gün bir yenisini ekleyen Gastroenteroloji birimimizde  ilk defa  endoskopik ultrasonografi(EUS) yöntemi ile tanı ve tedavi  işlemleri yapılmaya başladı. Gastroenteroloji kliniğimizde yaklaşık 10 ay  önce ilk defa yapılmaya başlanan  ERCP işlemlerinden sonra bu defa ilk defa EUS (Endoskopik Ultrasonografi) yöntemiyle tanı ve tedavi işlemleri de başarıyla yapılmaya başlandı. Bölgede sayılı nadir merkezlerde yapılan EUS işlemi gastroenteroloji doktorlarımızdan  Doç. Dr. Kadri Atay ve Uzm. Dr. Harun Küçük tarafından hastanemizde başarıyla uygulanmaya başlanmıştır.  

Endoskopik Ultrasonografi(EUS)  Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Endoskopik Ultrasonografi (EUS) günlük kullandığımız endoskopların  ucuna takılmış olan  ultrason cihazı ile sindirim sistemi organlarımızı  ve bu organlara komşu yapıları  daha yakından incelenmesine yarayan bir yöntemdir.    

Endoskopik Ultrasonografi (EUS)  sindirim sisteminin içini ve duvarlarını ayrıntılı bir şekilde görüntüleyerek buradan kaynaklanan iyi ve kötü hastalıkları teşhis etmede kullanılmaktadır. Mide, yemek borusu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra pankreas, karaciğer ve safra yollarındaki hastalıkları da teşhis ederek bu organlardan tanı amaçlı biyopsi alınmasına olanak sağlamaktadır. BT veya MR gibi görüntüleme yöntemleriyle görülemeyen çok küçük safra kanalı taşlarını da bu yöntemle teşhis etmeye edilmektedir.

EUS uygulaması ,ufak bir endoskopi aletiyle, ağızdan yemek borusuna ,mideye ve ince bağırsağa doğru ilerleyerek, bir ekrandan sindirim sisteminin içinin görüntüleri izlenip diğer bir ekrandan da ultrasonografi görüntüleri takip edilmektedir. Herhangi bir şüpheli doku veya lezyon durumunda  cihazın ucundan çıkabilen iğne sayesinde biyopsi yapılmakta ve  bu dokudan örnek alınabilmektedir. Daha sonra alınan örneklerden  teşhis konulup gerekli tedavi de gerçekleştirilebilmektedir.  

EUS  işlemi genellikle sedasyon dediğimiz uyutma uygulanarak ve standart endoskopik yol kullanılarak yapılır. Nabız, kan ve tansiyon değerlerinin takip edilmesi ile gerçekleştirilen bu basit görüntüleme tekniği esnasında doktor bir monitörden söz konusu organı görüntülerken bir diğer ekrandan ise ultrasonografi görüntülerini takip eder. Endoskopik Ultrason ortalama 20-30 dakika içerisinde tamamlanır. Ancak vakaya göre bu süre değişkenlik gösterebilir. 

gastro3


gastto2