Mardin'de Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) Hizmete Başladı
07 Aralık 2023

Mardin'de Sağlık Bakanlığımızca 80 yaş ve üzeri bireylerin aktif, üretken ve sağlıklı yaşam sürmelerini desteklemek amacıyla hayata geçirilen Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) hizmete girdi.

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açılan YAŞAM görevlileri, ileri yaş grubunda görülen kronik hastalıkların takibi, unutkanlık, bunama, depresyon, beslenme bozuklukları, kırılganlık, çoklu ilaç kullanımı gibi rahatsızlıklara müdahale ediyor.

Doktor, hemşire ve sağlık personelinden oluşan ekip, her ay düzenli olarak 80 yaş ve üzeri bireyleri evinde ziyaret ederek gerekirse tedavisini yapıyor. Evde tedavisi yapılamayan yaşlılar, randevu alınıp hastanede muayenesi gerçekleştirildikten sonra tekrar evine götürülüyor.

Merkezde görevli Uzman Doktor Emre Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 80 yaş ve üstü hastaların sağlıklı bir şekilde yaşlanmalarını ve hayatlarını sürdürmelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Pilot uygulama olarak bir kaç mahalleden oluşan bir bölgede başladıklarını kaydeden Arslan, " Yaşlı nüfusumuzun sağlıklarını daha iyi takip edebilmeyi ve daha iyi şartlarda tedavi sağlayabilmeyi hedefliyoruz. Şu an kayıtlı 150'ye yakın hastamız bulunmaktadır. " dedi.

Pratisyen Doktor Murat Ocak da bakanlığın uygun gördüğü sağlıklı yaşam birimi olarak öncelikle hastaları evde muayene ettiklerini söyledi.

Evdeki muayenede herhangi bir olumsuzlukta hastaların transferini sağladıklarını aktaran Ocak, şunları söyledi:

"Hastalarımızı sadece tıbbi olarak değil, mental olarak da değerlendiriyoruz. Hastalarımızı hastaneye transfer edip gerekli birimler ve hekimlerle görüşüp ona göre ilaç uyumunu sağlayıp, bu uygulamadan bu poliklinikten maksimum verim almalarını sağlıyoruz. Hastalarımızın poliklinik randevularını MHRS üzerinden biz ayarlıyoruz. Örneğin 3 ay sonra kontrol önerdiğimiz hastalara 3 ay sonra tekrar gelip muayenelerini yapıyoruz. Hastaların bize olan tavrı şu an için çok iyi herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Hastalar memnun biz memnun olarak devam ediyoruz."

Gerontolog Hülya Eş ise sadece tıbbi anlamda değil, bütüncül değerlendirmek ve onların sağlık düzeylerini mümkün olan en üst düzeye ulaştırmaya çalıştıklarını anlattı.

Merkezden faydalanan Halise Karakaş (80) da YAŞAM ekibinin, kendisini evinden muayene ettiğini ve alıp hastaneye getirdiğini, tedavi sonrası geri götürdüğünü belirtti.

Merkezin kendileri için büyük bir kolaylık olduğunu Belirten Karakaş, "Hastaneye gidemiyorum, randevu alamıyorum. şimdiki sistemden çok iyi, çok memnun oldum. Allah devletimize, hükümetimize zeval vermesin." ifadelerini kullandı.