AKILCI İLAÇ KULANIMI RESİM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ
09 Ağustos 2021

      Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı, çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması,  ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada yürütülmekte olan“Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” çalışmalarından hareketle ilimizde Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Akılcı İlaç Kullanımı Resim Yarışması 5., 6.,7. ve 8.  sınıf öğrencileri olmak üzere tek kategoride düzenlenmiştir. Mardin genelindeki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm resmi ve özel okullarda okuyan ortaokul öğrencilerini kapsamaktadır.
 
      Akılcı İlaç Kullanımı Resim Yarışması Ödül Töreninde İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Saffet Yavuz ve Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Müdürlüğümüz Başkan ve Başkan Yardımcıları, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yöneticileri, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Eczacılık Birim Sorumlusu ve çalışanları, Eczacı Odası Başkanı, Halk Eğitim Merkezi Yöneticileri, Müdürlüğümüz ile il ve ilçelerden gelen sağlık çalışanları katılım sağlamışlardır.

      Ödül Töreninde açılış konuşmasında konuşan İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Saffet Yavuz; ‘’ İlimizde; Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili son yıllarda çok güzel çalışmalara imza attık. Arkadaşlarımızın üstün gayret ve özverili çalışmaları sayesinde gereksiz antibiyotik kullanımını anlamlı bir şekilde düşürmüş olduk. Müdürlüğümüz ve bağlı sağlık kuruluşlarınca: Diş hekimi eğitimcilerimiz tarafından ilimizdeki tüm Diş hekimlerine Akılcı İlaç/Antibiyotik Kullanımı konusunda eğitim verildi. Uzman hekim, pratisyen ve Diş hekimlerinden oluşan 220 Sağlık personeline Akılcı İlaç/antibiyotik Kullanımı konusunda eğitim verildi. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen'in konuşmacı olarak katıldığı eğitim seminerinde ilaç kullanımı konusunda bilinçlenmenin önemine dikkat çekildi. Antibiyotik reçeteleme oranı yüksek olan Aile Hekimleri ile 4 toplantı yapıldı. İlimizde faaliyet gösteren serbest eczanelere bilgilendirme ziyaretleri yapıldı AVM’ler ve parklarda standlar açılarak halka yönelik çalışmalar yapıldı Reçete/ antibiyotik oranı uygun olmadığı değerlendirilen 1. ve 2. Basamak hekimlerine,   uyarı ve bilgilendirme mektupları gönderildi. Halk sağlığı başkanlığı ve Artuklu  ilçe sağlık müdürlüğü tarafından ilkokullarda haftalık eğitimler verilmektedir.
Kamuda çalışan eczacılara AİK temsilcisi Ecz Haşim Ökmen tarafından eğitimler verilmiştir. Son olarak da Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde akılcı ilaç kullanımı konulu resim yarışmamızı düzenledik.
Tüm bu çalışmalar neticesinde;
Reçete Bilgi Sistemi verilerine göre Ocak ayında %35 iken Haziran’ da  %29’a düşürmeyi başardık.’’ İfadelerinde bulunmuştur.

      Daha sonra İlk 10’a giren öğrencilerimize İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı ve Müdürlüğümüz Yöneticileri tarafından ödülleri takdim edilmiştir. Ayrıca İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Saffet Yavuz, katkılarından dolayı İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı’ya Plaketlerini takdim ederek teşekkürlerini iletmiştir.

  • 7.JPG
  • 6.JPG
  • 5.JPG
  • 3.JPG
  • 4.JPG
  • 12.JPG
  • 11.JPG
  • 10.JPG
  • 9.JPG
  • 8.JPG
  • 2.JPG
  • k.JPG