Aşıların geliştirilmesi, insanoğlunun sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesini sağlayan en önemli buluştur. Aşılar sadece aşılanan kişiyi değil, bulaşıcı hastalıkların topluma yayılmasını engellediği için, tüm toplumu korur. Elli yıl önce çok sayıda çocuğun ölmesine ve sakat kalmasına neden olan bulaşıcı hastalıkları artık görmüyor olmamızın nedeni aşılardır ve toplumda aşılanma oranlarının düşmesi durumunda bu hastalıklar tekrar ciddi salgınlar yapacaktır.
Okul aşısı uygulamalarının titizlikle devam etmesi, aşısı herhangi bir sebeple yapılamayan çocukların aşılarının tamamlanması, eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların tespit edilerek aşılarının tamamlanması, göçmenlerin 5 yaş altı nüfusunun aşılarının kayıt altına alınması, aşısız ve eksik aşılı olanların aşılarının tamamlanması, göçmenlere yönelik okul çağındaki çocukların (1. ve 8. Sınıf) aşılama çalışmalarının yapılması, göçmenlere yönelik gebe tetanozu ve risk grubu aşılarının yapılması, aşı ile önlenebilir hastalıklar açısından risk grupları ve bu gruplara yönelik aşılama çalışmalarının yapılması, sağlık çalışanlarının bulaşıcı hastalıklar ile karşılaşma risklerinin yüksek olması nedeniyle gerek kendilerinin hastalıklardan korunması, gerekse hizmet sundukları hastalara ve ailelerine hastalığı bulaştırma risklerinin ortadan kaldırılması amacıyla aşılanmaları özellikle bizler için en önemli sorumluluklardır.
Aşılama çalışmalarında hekimlere ve halkımıza da önemli görevler düşmektedir. Özellikle tüm hekimlerimizin, çocuklara olduğu gibi erişkinlere de yapılması gerekli aşıları hastalarına önerme konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Halkımızı da aşılar ve infeksiyon hastalıkları konusunda uzman olan kişi ve kurumların açıklamalarına güvenmeye ve önerilen aşıları yaptırmaya davet ediyoruz.
#HERŞEYİNBAŞISAĞLIKSAĞLIĞINBAŞIAŞI!
Uzm. Dr. Saffet Yavuz
İl Sağlık Müdürü