Mardin'de Akılcı İlaç Kullanımı Anlatıldı
09 Ağustos 2021

Mardin Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde koordine edilen organizasyonda, sağlık personeline yönelik Akılcı İlaç Kullanımı konusunda eğitim verildi. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen'in konuşmacı olarak katıldığı eğitim seminerinde ilaç kullanımı konusunda bilinçlenmenin önemine dikkat çekildi. Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, yaptığı açıklamada, "Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) çalışmaları dünyada yıllardan beri sürdürülmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı olmayan ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olarak devam etmektedir. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri doğrultusunda ülkemizde de halkın ve sağlık hizmetleri sunucularının farkındalığının artırılması ve bilinçlendirilmesi amacıyla bilgilendirme yapıyoruz." dedi.
Akılcı ilaç kullanımını; kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda ve en düşük maliyetle kolayca sağlamak olarak ifade eden Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akılcı ilaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta/hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı arttırmamız gerekmektedir. Unutmayalım ki antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotikte Değil Sağlığımızda Israrcı Olmalıyız."
ifadelerini kullandı.

Mardin Devlet Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleşen Eğitime Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Servet Yıldız, Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Şeyhmus Alkan, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Murat Sinanoğlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hidayet Bakaç, Müdürlüğümüzün Başkan Yardımcıları, Birinci ve İkinci Basamakta İl ve ilçelerimizde görev yapan hekimlerimiz, Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörü, İl Temsilcileri ve Komisyon Üyeleri, Mardin Sivil Toplum Kuruluşu Yöneticileri, çok sayıda sağlık çalışanımız katılım sağlamışlardır.

Eğitim sonunda İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Saffet Yavuz, emeklerinden ve özverili çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen hocamıza Plaket takdim ederek teşekkür etmişlerdir.

• _DSC8150.JPG
  • _DSC8160.JPG