Mardin’de İlk Defa Cerrahi Yöntemle ASD Ameliyatı Başarıyla Gerçekleşti
10 Ocak 2024

Kalp zarından oluşturulan yama ile kalbindeki delik onarılan hasta sağlığına kavuştu

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyonla, kalbin kulakçıklarının arasında delik bulunan 33 yaşındaki kadın hasta, kalp zarından oluşturulan yama ile onarılmasıyla sağlığına kavuştu.
Nefes darlığı şikayeti ile Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğine başvuran Perihan Aşlamacıer’in yapılan tetkikler neticesinde doğuştan gelen (Atriyal Septal Defekt) kalbin kulakçıklarının arasında delik saptandı.
Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Dr. Zinar Apaydın ve Dr. Osman Türe tarafından ameliyata alınan Aşlamacıer’in kendi kalp zarından oluşturulan yama ile kalbindeki delik onarıldı ve kalp kapakları kontrol edildi. Yaklaşık 2,5 saat süren operasyonun ardından hastanın sağlık durumu iyi.
Ameliyatı yapan Dr. Apaydın,  yaptığı açıklamada, nefes darlığı şikayeti ile Kardiyoloji bölümüne başvuran hastaya yapılan tetkiklerde kalbinin iki kulakçığı arasında olmaması gereken ve doğuştan gelen bir deliğin saptandığını söyledi.
Bunların iki yöntemle kapatıldığını, girişimsel yöntemlerle kapatılmaya uygun olmayan bu hastada diğer yöntem olan operasyon seçeneğini uyguladıklarını belirten Dr.Apaydın, şunları söyledi:
" Hastamızda girişimsel yöntem öncelikli olarak tercih edilecekti ancak anatomik olarak uygun olmadığı görüldü. Bizler de Atriyal Septal Defekt dediğimiz kalp kulakçıkları arasındaki deliği ameliyatla kapatma kararı aldık. Hastamıza durumu anlattık ve daha sonrasında hastamızın ameliyatını yaptık. Hastanın kalp zarından bir yama oluşturup bu yamayı kalbin içindeki deliğe diktik ve güzel bir şekilde kapattık. Bu ameliyat başka şehirlerde yapılmakta ama Mardin’de ilk defa yapılıyor. Ameliyatımız 2,5 saat kadar sürdü.  Şu anda genel durumumuz iyi, bir problemimiz yok. Kontrollerimizi tamamladık çok yakın bir zamanda da taburcu etmeyi planlıyoruz."
Dr. Apaydın, Sağlık Bakanlığımız ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün desteğiyle Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kalp ameliyatlarının neredeyse hepsini yapabilecek duruma geldiklerinin altını çizdi.
Hastane Başhekim V. Uzm. Dr. Ferhat Yıldız da hastanede son zamanlarda özellikli ameliyat ve işlem sayılarının arttığını aktararak, başarılı operasyonlara imza attıklarını kaydetti.
Sağlığına kavuşan Aşlamacıer de sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirterek, " Nefes darlığı şikayeti ile gelmiştim. Kalbimin delik olduğunu söylediler ve ameliyata aldılar. Çok şükür iyiyim şimdi. Hastane yönetimine, doktorlara çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok iyi bir hastane, çok ilgilendiler." ifadelerini kullandı.

qwerqrw

fasfre