Mardin'de ilk defa ''Whipple Operasyonu'' Pankreas Kanseri Ameliyatı Başarıyla Yapıldı
26 Eylül 2023

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde pankreas, on iki parmak bağırsağı ve safra yolunun birleşim yerindeki kavşakta kanser tespit edilen hasta, 5 saat süren zorlu "Pilor Koruyucu Whipple" ameliyatı ile hayata tutundu.
Halsizlik, sarılık, kaşıntı ve sırta vuran ağrı nedeniyle hastaneye başvuran 67 yaşındaki Mustafa Demircan’ın yapılan tetkiklerinde,  pankreas ve safra kanallarının on iki parmak bağırsağına açıldığı yerde tümör tespit edildi.
Devam eden tetkiklerinde başka yerde hastalık saptanmaması üzerine ameliyat karar verilen hastaya, Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Op. Dr. Musluh Hakseven tarafından "Pilor Koruyucu Whipple" ameliyatı gerçekleştirildi.
Yaklaşık 5 saat süren hastanede ilk kez yapılan ameliyatta, kanserli doku üç organından temizlenen hasta, sağlığına kavuştu.

"Yeniden doğmuş gibiyim"
Kızıltepe ilçesinde esnaflık yapan Mustafa Demircan, hastane odasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.
Demircan şunları söyledi:
" Rengimin sarardığını ve değiştiğini gördüm. Hastaneye başvurdum. Endoskopi ile neler olduğunu gördüler ve Musluh hocamıza yönlendirdiler. Musluh hocamız bütün çabaları ile beni ayağa kaldırdı.  Ben kesinlikle döneceğimi, sağ çıkacağımı sanmıyordum. Hocamın çabaları neticesinde ben burada bulunuyorum, yoksa insan kolay kolay kurtulmaz bu hastalıktan. Sanki elinde sihirli bir şey vardı, o kadar güzel bir ameliyat oldu ki ben böyle bir şey görmedim.  Buradaki hemşirelerimiz de birer melek gibi. Onlarda iyi baktılar. Hepsinden memnunuz, Allah hepsinden razı olsun. Kendimi çok iyi hissediyorum. Yeniden doğmuş gibiyim."
"Hastamızın genel durumu iyi"
Cerrahi müdahaleyi gerçekleştiren Op. Dr. Hakseven de hastanın dış merkezde Safra yollarında kitle şüphesiyle Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildiğini, Gastroenteroloji polikliniğinde yapılan tetkiklerde de 3 organın birleşim yerinde kitle saptandığını söyledi.
Bunun sonuncunda hastaya ameliyat kararı aldıklarını belirten Hakseven, şunları söyledi:
"Whipple, Pankreas, on iki parmak bağırsağı ve safra yolunun birleşim yerindeki kavşakta kitle için yapılan ortak bir ameliyat. Bu bölgedeki organların birbirinden ayrılması ve teker teker ameliyat edilme ihtimali yok. Hepsi mecburen beraber olmak zorunda. Hastanın kavşak bölgesinde tümör olması sebebiyle Whipple ameliyatı yaptık. Ameliyatımız yaklaşık 5 saat 10 dakika sürdü. Hastamız bugün ameliyatın 8 gününde. Genel durumu iyi, tamamen ağızdan besleniyor. Sağlımız şu anda yerinde bütün ihtiyaçlarını karşılıyor."
Yaklaşık bir yıldır görev yaptığı hastanede, hastane yönetiminin, İl Sağlık Müdürlüğü ve Bakanlığımızın desteğiyle kısa sürede önemli ameliyatlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Hakseven, "Cerrahi onkoloji branşının müdahale ettiği bütün kanser kısmına müdahale ediyoruz. Tıbbi Malzeme olarak Talep ettiğimiz bütün eksikler giderildi. Kanser cerrahisinde ve kanser tedavisinde bir merkez olma iddiasındayız." İfadelerini kullandı.
"Sevk edilen hasta sayısını azaltmayı hedefliyoruz"
Başhekim Doç. Dr. Mehmet Kabak da hastanede ilk günden itibaren sağlık hizmetinin kalitesini artırmayı hedeflediklerini belirterek, hastalarına en iyi sağlık hizmetini vermenin çabası içinde olduklarını vurguladı.
Hastanede ilk kez bu ameliyatın yapıldığını kaydeden Kabak, şunları söyledi:
"Mardin’de bu operasyonu gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. Hocamız çok başarılı bir ameliyat gerçekleştirdi. Özellikle kanser ameliyatları daha az yapılmakta yada komplike olmayan ameliyatlar yapılmaktaydı. Ama Whipple ameliyatı, en üst sıralara yazacağımız ameliyatlardan birisidir. Sağlık bakanlığımız ve il sağlık müdürlüğümüzün destekleri ile hekimlerimizle hiçbir hastamızı dışarı sevk etmek istemiyoruz. Bu sayede çevre illere ya da uzak illere sevk edilen hasta sayılımızı azaltmayı hedefliyoruz."

WhatsApp Image 2023-09-26 at 11.41.15 (3).jpeg

WhatsApp Image 2023-09-26 at 11.41.15 (1).jpeg