9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Güncelleme Tarihi: 06/02/2019

Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır.

Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum gibi 4000'den fazla kimyasal madde vardır. Bu maddelerin 70'den fazlası kansere neden olmaktadır. Bu kimyasal maddeler tütün dumanında oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.

Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken endemik bir sorundur.

Müdürlüğümüzün Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadale Birimi ile Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Birimi işbirliği ile "9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü" etkinliği kapsamında 06.02.2019 Çarşamba günü saat 14:00'da Dara Cafe’de “Tütün Endüstrisi ve Tütün Ürünlerinin Zararları” konusunu anlatan sunumlar Dr. Mehtap Varlıklar ve Ethem Uygur tarafından katılımcılara anlatılmış olup 07.02.2019 Perşembe günü Yenişehir’de bulunan Alpoz Kıraathanesinde, 08.02.2019’da da Mardin Devlet Hastanesinde vatandaşları bilgilendirme amaçlı stand açılarak etkinliklerimiz devam edecektir.

Etkinliğe Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hidayet Bakaç, Başkan Yardımcıları, Sağlık Hizmetleri ile Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Birim Sorumluları ve çalışanları , Yeşilay Cemiyeti Mardin Şube Başkanlığı, ÖNDER İl Başkanlığı, il ve ilçelerden gelen sağlık çalışanları ve vatandaşlar katılım sağlamışlardır.

Etkinlikte Halk Sağlığı Uzmanları ve yardımcı sağlık personeli eşliğinde katılımcılara tütün ve tütün kullanımı zararları konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılarak eğitici materyaller dağıtılmıştır.

Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada “Sigarayı Bırakma Poliklinikleri”nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. İlimizde de sigarayı bırakmak isteyenlerin ücretsiz başvurabileceği Sigara Bıraktırma Tedavi ve Danışmanlığı Poliklinikleri Merkezde, Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezi, Mardin, Midyat, Kızıltepe ve Nusaybin Devlet Hastanesi ve Artuklu Sağlıklı Hayat Merkezinde halkımıza hizmet vermekte olup Sigara Bıraktırma Polikliniklerimizde hekimlerimizin vatandaşlarımıza yazdığı ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak vatandaşlarımıza verilmektedir.

2018 yılı içerisinde Sağlıklı Hayat Merkezinde faaliyet göstermekte olan Sigara Bırakma Polikliniğinde 2.468 kişi muayene edilmiş, bunlardan 2.134 kişiye ilaç tedavisi verilmiş ve 674 kişi sigarayı bırakmıştır.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeniz dileğiyle yeni bir başlangıç için hepinizi ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı aramaya, ilimizde hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezimizdeki Sigara Bırakma Polikliniğimize davet ediyoruz.

• 24.JPG
  • 21.JPG