Mardin Devlet Hastanesi'nde, İlk Defa Prostat Kanseri (Radikal Prostatektomi) Ameliyatı Yapıldı

Güncelleme Tarihi: 04/12/2018

Üroloji Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çağlar Yıldırım ve arkadaşları tarafından yapılan ameliyatla 62 yaşındaki hastamız sağlığına kavuştu.

Prostat kanseri, erkek cinsiyette en sık görülen kanserlerden biridir. 70 yaş üzeri erkeklerin yaklaşık yarısında mikroskobik düzeyde prostat kanseri bulunduğu tahmin edilmektedir. Sağlıklı bir erkeğin hayat boyu prostat kanserine yakalanma riski yaklaşık olarak %17’dir. Yani yaklaşık olarak her 6 erkekten biri prostat kanserine yakalanmaktadır. Parmakla prostat muayenesi, kan PSA düzeyi, tam idrar analizi ve transrektal ultrason ile klinik şüphe duyulan olgularda yapılacak bir biopsi ile klinik anlamlı prostat kanserinin kesin tanısı konulabilmektedir. Hastaların kimisinde idrar şikâyetleri ön planda olsa da bu hastalık belli bir evreye kadar hiç bulgu vermeden sinsi bir şekilde de gelişebilmektedir. Bu nedenle 50 yaş üstü tüm erkeklerde ve ailesinde prostat kanseri hikâyesi olan 45 yaş üstü erkeklerde yıllık prostat kanseri taraması Avrupa üroloji klavuzlarınca önerilmektedir.

Mardin devlet hastanesi üroloji kliniğinde radikal prostatektomi ameliyatı, Kasım 2018 tarihinde Op. Dr. Çağlar YILDIRIM ve Op. Dr. Veli Erşahin tarafından başarılı bir şekilde ilk kez yapılmıştır. Ameliyatı 4 saat süren 62 yaşındaki hastamız ameliyat sonrası 4. günde cerrahi sağaltım ile taburcu edilmiştir. Hastamızın polikliniğe ilk başvuru anından taburcu olduğu ana kadar gereken tüm tanı ve tedavi araçları kliniğimizde mevcut olup bundan sonraki hastalarda da aynı başarı ile ameliyatların yapılması amaçlanmaktadır.

Konu hakkında açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz:’’ Prostat Kanseri teşhisi koyulan hastalar yıllardır şehir dışına sevk edilmektedir. Artık bu tür ameliyatların Mardin’de de yapılmaya başlanması mutluluk ve gurur verici bir durum. Prostat kanserinin tedavisi, erken teşhis durumunda ameliyatla mümkündür. Üroloji Uzmanlarımız bu ameliyatı Kasım ayından itibaren yapmaya başladıktan sonra hastalarımız, şehir dışına gitmek yerine ilimizde tedavisi artık gerçekleşebilmektedir. Erkeklerin, mutlaka yılda bir defa kontrole gitmesinde fayda var. Prostat, diğer kanserlere oranla daha yavaş ilerlediği için zamanında teşhis çok önemli. Başta bu ameliyatın gerçekleşmesinde emeği geçen Uzmanlarımız ile Ekibini ve Hastanemizin Yönetimine teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.