1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Güncelleme Tarihi: 03/12/2018

İlimiz merkez ve tüm ilçelerinde 1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü ile ilgili etkinlikler yapılmıştır.
Müdürlüğümüz tarafından konu ile ilgili afiş, broşür ve kırmızı kurdele tüm İlçe Sağlık Müdürlüklerimize, Toplum Sağlığı Merkezlerimize, Aile Sağlığı Merkezlerimize, Hastanelerimize, Müdürlüğümüzün belli alanlarına dağıtımı gerçekleşmiştir. İlimiz Mardin Devlet Hastanesinde görev yapan Uzm. Dr. Yeşim YILDIZ ve Kızıltepe Devlet Hastanesinde görev yapan Uzm. Dr. Nuray YILDIR tarafından 28 Kasım 2018 tarihinde 10.00-12.00 saatleri arasında Mardin Artuklu Üniversitesinde öğrencilere konferans verilmiştir.

Atatürk Kültür Merkezinde Vali Ozan Konferans salonunda 28 Kasım 2018 tarihinde saat 13.35-14.20 saatleri arasında 800 kişiye AIDS’in bulaş yolları, AIDS’ten korunma yolları ve tedavisi ile ilgili eğitim verilmiştir.
      Artuklu İlçe Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Mardin AVM' de, Kızıltepe İlçe Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Movapark AVM’de stand açılmıştır.

Konu ile ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz:‘’HIV enfeksiyonunun %48,8’i cinsel yolla bulaşmakta olup cinsel yolla geçişlerin 2/3’si heteroseksüel cinsel ilişki ile olmaktadır. HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolunun cinsel temas olması nedeni ile neredeyse korunmada “tek çare tek eşliliktir”. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yoludur. Şüpheli durumlarda ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat ederek test yaptırmak gerekir.
HIV enfeksiyonu, HIV pozitif kişilerle aynı iş yerinde çalışmakla, aynı okulda okumakla, aynı ortamda bulunmakla, ortak çatal kaşık kullanmakla; dokunmak ve tokalaşmakla; telefon, kitap, defter gibi araçlar ile duş-banyo alanlarını, havuzları, tuvaletleri ortak kullanmakla, böcek ısırması ve sinek sokması ile bulaşmaz. HIV ile yaşayan kişilerin tedaviye kolay ve kesintisiz ulaşmasının sağlanması, sosyal destek, bakım olanaklarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin arttırılması için de sağlık hizmeti sunumunda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Bakanlığımız, etik kurallar ve insan haklarını gözeten yaklaşımlar doğrultusunda ve DSÖ öneri ve uygulamaları takip edilerek, konunun tüm taraflarını kapsayacak bir bakış açısı ile çalışmalarını işbirliği ve dayanışma içinde sürdürmeye devam etmektedir.’’ifadelerini kullanmıştır.

• 3.JPG
  • 6.JPG