Mardin'de Gerçeği Aratmayan KBRN Tatbikatı Yapıldı

Güncelleme Tarihi: 01/07/2018

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında 80 personel ve 8 araçla, gerçek kimyasallar kullanılarak Eski Mardin Devlet Hastanesi bahçesinde Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (#KBRN) tatbikatı yapıldı.

Mardin UMKE, Mardin 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği, Mardin AFAD, Mardin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Mardin Devlet Hastanesi Yönetiminin ortaklaşa düzenlediği tatbikata İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Saffet YAVUZ,Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Servet YILDIZ,  Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcıları Dr. Hasan TİMURAĞAOĞLU, İsa AYDOĞAN, Mardin 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi  Uzm. Dr. Osman BALLI , Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Alpay TUNCAR , Afet ve Acil Sağlık Hizmetleri Uzmanı Feyzi ÖZÜNAL , 40 UMKE Personeli ,Mardin AFAD Operasyon Şefi Ahmet ERYILDIZ ile beraberinde 5 AFAD Personeli ve Mardin Devlet Hastanesi Yönetimi ve çalışanları da hazır bulundu.
Merdiven altı kaçak deterjan üretimi yapan bir işyerinde yaşanan bir patlamanın meydana geldiği varsayılarak hazırlanan tatbikat senaryosu gerçeği aratmadı. Sanenaryo gereği olayın tarihi , saati ve oluş şekli:

29.06.2018 günü saat 14:00
Mardin ilinde merdiven altında kaçak olarak deterjan ve kimyasal temizlik maddesi üreten imalathanede gaz sıkışması sonucu patlama meydana gelmiştir . Patlama sonucunda sıvılaştırılmış klor gazı ortama yayılmış ve imalathanenin içindeki ve etrafındaki insanlar sızan gazdan  etkilenmiştir. Tatbikatta, özel kıyafetleriyle kaza yerine gelen AFAD ekiplerince, keşif tespit, yaralıya ilk müdahale, kazazedelerin kurulan özel çadırlarda temizlenmesi, numune alma, hastaneye sevk, hastane acil servisinde müdahale ile durumdan etkilenip kendi imkânlarıyla hastaneye ulaşanlara müdahale, itfaiye ekiplerinin olay yerini temizlemesi ve ambulansların yıkanma işlemlerinin detaylı bir şekilde yapılmasıyla tatbikat başarılı bir şekilde sona erdi.

Tatbikat hakkında bilgi veren Mardin Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Servet YILDIZ ; “Ülkemiz sadece doğal afetlerle değil, gelişen ekonomisi ve ilerleyen teknolojinin de beraberinde getirdiği bir takım farklı riskleri de bünyesinde barındırmaktadır. Bunlardan en önemlisi de insan kaynaklı afetler diye adlandırdığımız şekli, bu risklerin bir kısmını oluşturuyor. Bugün burada da mevcut bir afet riskine karşı önceden tedbir almak, ilgili kurum ve kuruluşların rol ve sorumluluklarını önceden belirlemek adına tatbikat yapacağız. Başkanlığımız bünyesinde yürütülen bu çalışma,  Türkiye Afet Müdahale Planı çalışması kapsamında yapılan, Olay türü, bir kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) riskine karşı ilgili kurum ve kuruluşların bir tehlike anında ilgili birimlerin ve paydaş kurumların olay anında nasıl davranmaları gerektiği, olay esnasında kimin, nasıl bir yol ve sorumluluk üstleneceğinin değerlendirilmesi adına yapılacak bir tatbikattır. Bu tatbikat her ne kadar  sadece bir senaryo ile gerçekleştiriliyor olsa da;  Jeopolitik önemi açısından ülkemizin olası tüm senaryolara hazırlıklı olması gerektiğinin bilinciyle  diğer tüm kurumlarımızla birlikte tüm senaryolara hazırlıklı olmamız gerektiği bilinci ile buna benzer  tatbikatlarımız ve hazırlıklarımız devam edecektir.” dedi.

• kbrn1.jpg
  • kbrn2.jpg