MARDİN’DE İLK DEFA KAPALI BÖBREK AMELİYATI YAPILDI

Güncelleme Tarihi: 08/10/2018

Laparoskopik Basit Nefrektomi; infeksiyon, taş, tıkanma, doğuştan gelişememe ve böbrek damar darlıklarına bağlı yüksek tansiyon gibi nedenlerle böbrek fonksiyonu kaybedilmiş hastalarda uygulanmaktadır. Bu ameliyat, böbreğin vücuttan çıkarılmasının gerektiği bu durumlarda minimal invaziv yani az travmaya yol açan bir cerrahi girişimdir. Böbreğin vücuttaki konumundan dolayı, alışılagelmiş şekilde uygulanan açık böbrek cerrahisinde, ameliyatı yapabilmek için kimi zaman 30 cm’e kadar varabilen cilt kesileri yapmak gerekmekteyken şu an için ise karın duvarının karbondioksit gazı ile şişirilmesi ve 1 er cm lik cilt kesilerinden bu boşluğa enstrümanların yerleştirilmesi ve özel optik sistemler sayesinde yapılan bu ameliyatın sonunda yalnızca böbreğin çıkabileceği kadar ortalama 5 cm lik bir ameliyat izi ile sonuca ulaşmak mümkündür. Bu ameliyatı
      Mardin Devlet Hastanemizde başarıyla gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Çağlar YILDIRIM; Ürolojide laparoskopik cerrahi yalnızca böbreğin alınmasının gerektiği durumlarda uygulanmadığını, taş cerrahisi, doğumsal anomaliler, tümör cerrahisi gibi durumlarda da uygun görülen hastalarda bu teknik ile kapalı ameliyatlar yapılabildiğini dile getirmiştir. Nefrektominin Laparoskopik olarak uygulanmasının avantajlarına bakacak olursak; Karın zarı dışından yapıldığında bağırsak yaralanma riskinin olmadığını, hastanede kısa süreli kalındığını ve hızlı iyileşme sağlandığını, ameliyat sonrası daha az ağrı ve daha az ağrı kesici kullanma ihtiyacı olduğunu, normal günlük aktivitelere kısa sürede dönülebileceğini ve küçük ameliyat kesileri nedeniyle kozmetik görünümün daha az hasarla sağlandığını ifade etmiştir.

Bu konuda açıklama yapan İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Saffet YAVUZ; ‘’ Mardin Devlet Hastanemizde bu tür başarılı ameliyatların yapılması hem ilimiz adına hem de bizim adımıza gurur ve mutluluk verici bir durumdur. Tecrübeli anestezi, ameliyathane ve servis ekiplerimiz sayesinde artık biz de bu tür ameliyatları yapabilmekteyiz. Bu teknik ile hastanemizde ilk ameliyat ettiğimiz hastalarımız; 40 yaşında, gelişimi yetersiz ve dirençli ağrılara neden olan bir sağ böbreği olan bayan hasta ile 26 yaşında, doğumsal olarak böbrek çıkış darlığı olan ve maalesef geç karşılaştığımız için böbreği çoktan iflas etmiş olan erkek hastamızdır. Her iki hastada da laparoskopik nefrektomi tekniği ile ameliyatlarını başarı ile gerçekleştirip hastalarımızı sağlıklı bir şekilde taburcu etmiş bulunmaktayız. Bu günden itibaren de hastanemizde bu teknik ile ameliyatlar yapmaya devam edeceğimizi gururla bildirmek isteriz. Bu ameliyatın başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan ve bu alanda yurt dışında laparoskopi ve robotik cerrahi eğitim programlarında bulunmuş olan Dr. Çağlar Beye ve Mardin Devlet Hastanesi Yönetimi ile emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.’’dedi.

• Kapalı böbrek ameliyatı kapak.jpg
  • Kapalı böbrek ameliyatı kapak1.jpg